2009. június 28., vasárnap

Szeretnék többet tudni! És Te?

Az AM 75. számában megjelent egy, vélhetően, sokunk számára érdekes cikk, mely egy készülő rendeletről, az állatkereskedéseket szabályzó intézkedésekről szól. Mondhatjuk erre, hogy már nagyon itt volt az ideje egy ilyen rendelkezésnek. Mindannyiunknak vannak ugyanis rossz tapasztalatai a kereskedések színvonalával, és szakmai munkájával kapcsolatban. Bár úgy hiszem, hogy ez a rendelet a színvonalon, vagy, ha úgy tetszik, a színvonaltalanságon változtatni nem tud, azért talán a szakmai megfelelőséget növelni lesz képes.
Sajnos a beszámoló szerzője nem avatta be az olvasókat túl sok részletbe, mert vagy ezek nem nyilvánosak, vagy nem akart felesleges riadalmat kelteni a kereskedők körében. Így én is csak a cikkben leírtakra tudok pár gondolatot mondani.

„A jövőben csak olyan személyek nyithatnak kisállat-kereskedést, akik igazolni tudnak öt év szakmai gyakorlatot, vagy rendelkeznek szakirányú képesítéssel.”
Ez helyes, de kik fogják igazolni, hogy az illető már öt éve halazik, madarazik, rágcsálózik stb.? Mit fogadnak el szakmai gyakorlatként? HA valakinek már 5 éve van otthon egy 20 literes akváriuma, Egy hullámos papagája, esetleg pár aranyhörcsöge, vagy tengerimalaca? Ha pedig már tenyésztgetett, akkor mit, hogyan, mennyit? Nem is merek arra gondolni, hogy úgy lesz, ahogyan az átkosban, mikoris egymásnak igazolták a „hősök”, hogy látták egymást a partizánmozgalomban harcolni. Persze dehogy harcoltak, valahol lapítottak. Aztán mi a helyzet az alkalmazottakkal? Évek óta sokszor leírtam és hangoztatom, hogy igenis szigorú vizsgához kell kötni, azt, hogy valaki ilyen helyen dolgozhasson! Erről sem szól a cikk.

„Minden állatkereskedőnek rendelkeznie kell egy állatorvossal, aki rendszeresen ellenőrzi az állományt.”
Aha! Mutassanak nekem hazánkban csak 20-30 olyan állatorvost, aki ért az akváriumokhoz, a benne élő halak betegségeihez. Nagyon boldog lennék, ha ennyien lennének. De sajnos nincsenek. Nem hiszitek? Tessék bármelyik rendelőbe bemenni és elvinni egy beteg halat, hogy mondjon valamit róla. Na, majd meg fogjátok látni, hogy lövésük sincsen a dologhoz. Kérdés, hogyan lehet ezt kivitelezni majd?

„Tilos lesz a halakat gömbakváriumban tartani.”
Nagyon helyes! Még az otthoni gömbakváriumokat is be kell tiltani visszamenőleg!

„Az akváriumot kötelező lesz lefedni.”
Hát kérem azért ezzel nem értek egyet. Ugyanis a fedőüveg, azon túl, hogy balesetveszélyes is lehet, tengeri akváriumoknál, eléggé meg fogja nehezíteni a helyes megvilágítást. Ki fog rakódni rá a só, akadályozza a megvilágítást.

„ A sziámi harcoshal hímeket úgy kell tartani, hogy ne láthassák egymást, vagy önmaguk tükörképét.”
Már mi az értelme ennek, hiszen ha nem tudnak egymásban kárt tenni, akkor miért ne gyönyörködhetnék a kifeszített úszók látványában. Szerintem ez is egy olyan pontja lehet ennek a rendeletnek, ami teljesen felesleges, mert elvonja az energiát más fontosabb dolgokról. Például arról, amit nem olvastam a cikkben, miszerint szó van-e róla egyáltalán, hogy a festett, tetovált, génkezelt példányokat, azok importját, forgalmazását, sőt tartását betiltja-e? Mert egy ilyen passzusnak sokkal több értelme lenne.

„A bemutatási célt szolgáló tengeri akváriumok minimális mérete 100 liter”
Ezzel is egyet értek, bár a 150, vagy 200 literes szint szerintem jobb lett volna.

Nem szól a cikk, hogy lesz olyan kitétel, hogy a kereskedő, vagy az alkalmazottja köteles-e felhívni a vevő figyelmét, megtagadja-e az eladást, ha egymással nem tartható fajokat akar vásárolni, ha kis akváriumba, nagyra növő halat akar venni. És még számos kérdésem is lenne, és nagyon szeretném, ha a rendelet tervezet egészéről lehetne valami komolyabb tájékoztatást kapnunk, mert, valószínűleg információ hiányában, ez a rendelet eléggé gyenge próbálkozásnak tűnik az olvasottak fényében legalábbis.

Az újságról még csak annyit, hogy végre, valahára benne van a hiányzó mondat. Nagyon ideje volt, hiszen így kezd egésszé válni a lap.
Köszönöm!

Ja! És szólni kellene a nyomdának, mert annyira szorosan volt becsomagolva az újság, hogy eléggé megtört a gerince. És ez nem a posta hibája most!

2 megjegyzés:

 1. aquad: A Kormányrendelet tervezetét tartalmazó előterjesztés teljes szövege letölthető az FVM honlapjáról: http://www.fvm.hu/download.php?ctag=download&docID=3841

  VálaszTörlés
 2. Remélem nem lép életbe ez a butaság, mert hiába ír le jó dolgokat is, ha nem lesz apparátus az ellenőrzésre. Ez az egész a bürokrácia növeléséről szól, és arról, hogy minden forintodról tudni akarnak. A lacikonyhásoknak is előírták a HCCP-t, amit a NASA fejlesztett ki, hogy az űrhajósoknak steril kaját gyártsanak. Röhej! És fizet szegény lacikonyhás, mert nem működhet űrhajós élelmiszerekre vonatkozó szabvány nélkül! Vegyétek észre: itt minden a lehúzásról szól, nehogy legyen némi hasznod.
  Amíg nem lesz itt rendszer-és hatalomváltás, és nem jön egy magyar-vállalkozó barát kormány, addig innen menekülni kell, én is a kivándorlást tervezem. Kinnt is kell adózni, de megél a munkájából mindenki a takarítótól a díszállat-kereskedőig bezárólag.
  Azért is nyitok egy kereskedést, de nem itt, hanem valahol nyugaton, egy nagyvárosban.
  A komcsik meg majd csak eltakarodnak innen egyszer.

  VálaszTörlés

Srácok a hátsó sorokban

Megmondom őszintén — bár a legtöbben tudjátok — nem kedvelem a TerraPlázát. Azonban Horribile dictu: ki kellett mennem a mostanira. Ahogy az...