2018. január 21., vasárnap

61,8% vö 38,2%

Kicsit ismét foglalkoztam az akvarisztika történetével, eseményeivel. A kutatás közben a keresőben láttam a címben leírt arányt! Nem ért különösebb meglepetésként csak pár gondolat tolult az agyamba. Ezeket persze eddig is tudtam, de immár sokadszor szembesültem vele: Miért nincs önálló akvarisztikai kiállítás, és vásár Magyarországon? Az akvarisztika továbbra is csak megtűrt részlet a vásárokon!?


Nagyon nem hiszem, hogy a hobbisták közül terrarista pályatársaink ennyivel többen vannak. Meggyőződésem, hogy sokkal több akvárium van az embereknél, mint terrárium! Akkor meg miért nem tükrözi ezen vásáron az arány ezt? Nem gondolom, hogy az akvarisztika vállalkozások nem akarnának részt venni egy ilyen eseményen. Vagy ez az ok valóban?! Vagy ennyi a határ, többen nem juthatnak be kiállítóként? Nem tudom, csak kérdéseket teszek fel. Azt sem tudom, hogy az akvaristák megtűrtként egyáltalán minek mennek egy olyan rendezvényre, ahol nyilvánvalóan — némi képzavarral élve — csak a fakóban focizhatnak.Még nem láttam egyetlen plakátot sem erről a börzéről, aminek fő témája az akvarisztika lenne. Általában csakis valamilyen terrarisztikára utaló állat látható fő hangsúllyal és esetleg egy hal, valamiféle svábbogarakkal, meg lepkékkel egyforma méretben, szinte semmiként. Nesztek akvaristák ott vagytok a plakáton! Ebbe persze nem lehet beleszólni, hiszen a megjelenésre a fő érv, hogy: „csak itt lehet találkozni a régi akvarista barátokkal”, nagyon is valós és helytálló, és elfogadható. El is fogadom, és nem bélyegzek meg senkit azért mert vágyik a pályatársaival való beszélgetésre, szakmai eszmecserére. De akkor miért nem vágynak arra, hogy egy saját rendezvényen lehet minderre lehetőség?! Egy olyan helyen, ahol az akvarisztika nem másodlagos, nem megtűrt, hanem csak akvarisztika van — kizárólagosan. A fakóban játszani is lehet élvezetes, de a a nagy csapatban azért sokkal jobb lehet. Miért kell az eseménynaptárba, a különböző rendezvények felsorolásánál, mindig csak és kizárólag az beírnom, és a nyájas olvasónak azt olvasnia, hogy Terrapláza, Terrapláza, Terrapláza? Mikor lesz végre akvarisztikai élet ebben az országban. Nem mások farvizén, hanem önállóan, büszkén felemelt fővel!?
Már előre látom a kommenteket!:
Csinálj egyet, ha annyira hiányzik, ne csak magyarázz!
Nem olyan könnyű megszervezni ilyent!
stb.
Lesz itt kifogáskeresés, a honi akvarisztika irányítóitól, képviseleteitől, hivatásosaitól. De azt hiszem, hogy az egyszerű „mezei” akvarista — hozzám hasonlóan  — nem kifogásokat, hanem évente legalább egy akvarista ünnepet akar — legalább egyet! És ez járna neki!

2 megjegyzés:

  1. Tudod, Tibor, jó 10 éve az első börzék a KUSZA-ban ilyenek voltak és csak később olvadtak be a TERRA-ba.

    VálaszTörlés
  2. Szia! Igen tudom, de még a KUSzA előtt az éves TIT kiállítások és minden egyes héten a klubfoglalkozások, neves előadókkal, szintén kisebb minibörzék is voltak. Ez meg ...!

    VálaszTörlés

Ámulok!

 Nézem a jövő heti TerraPláza szórólapját. Ámulok. Túl azon, hogy egy nyamvadt díszhal nem látható rajta, még azzal sem tisztelték meg a haz...