2017. április 17., hétfő

A díjátadás törölve

Már nem is hiányoznak senkinek az ünnepek az akvarisztikában. Elszoktunk tőlük elfeledtük valamennyit. Nincsenek akvarista napok, nincsenek kiállítások, szakkörök. Semmi sincs! Nincs is egy darab sem. Talán egyetlenegy lehetne, egy jelentéktelen, és kicsi, de mégiscsak ünnep, de ez sem kell senkinek! Igen a Díjról van szó, a Magyar Akvarisztikáért Díjról. A tavalyi évnek is meglettek a díjazottjai. El is készültek az oklevelek, melyeket a … — de nem írom ki a nevét, mert ne is hirdessük ezt a börzét, melyben az akvarisztika csekély súllyal rendelkezik. Inkább terrarista, mintsem akvarista.
Visszatérve a Díjhoz kitűnő alkalom kínálkozott volna az díszoklevelek átadására ezen a rendezvényen. Nem a színpadon, nem felhajtás közepette, hanem csak személyesen a vásáron. Nagyon jó ötlet volt, mert a Díjazottak mindegyike jelezte, hogy állítólag ott lesz (mondjuk az okát nem értem, illetve értem, de ez egy másik történet). Írtam hát egy elektronikus levelet a szervezőknek, és kértem egy sajtóbelépőt, mint Akvárium Múzeum, és mint az Akvárium Magazin alapítója. Első körben nem kaptam választ, de érdeklődtek, hogy melyik lap, milyen rovat, milyen példányszám. Ez még teljesen érthető is, hiszen valamilyen semmilyen lapocskának nem fognak sajtóbelépőt adni, hiszen a szakújságírók (DATZ, Mergus, TFH, Natgeo) már így sem férnének el a rendezvényen. Megírtam a választ. Személyesen a fő szervezőtől pár nap után megérkezett a viszontválasz melyben a következő van leírva: „Az Akvárium Magazin fontos partnerünk és kiállítónk a rendezvény indulása óta. Önt a lap jelenéhez sehogy nem tudjuk kötni, nekünk a tulajdonossal van jogviszonyunk.”  Na, erre mit lehet válaszolni? Talán azt, hogy nagyon gáz, hogy egy fontos partnerük, és kiállítójuk tulajdonosi hátteréről nem tudnak semmit? Talán mégsem olyan fontos ez a partner ezek szerint? Az biztos, hogy ez sokmindent elárul a fő szervező akvarisztikai elhivatottságát illetően. Nem akarom most a levelezgetésünkből több idézetet megosztani, de végig az volt az érzésem, hogy a stílusuk eléggé lekezelő volt, már-már gunyoros volt.
Természetesen minden joguk meg van arra, hogy eldöntsék, hogy kinek adnak sajtóbelépőt és akkreditációt és kinek nem. Ezzel vitázni nem is akarok és nem is lehet. Az mindenképpen tény, hogy ezzel megsértették egy fontos partnerüket, annak olvasóit és díjazottakat, nem lehet vitatkozni.
Kíváncsian várom az AM szerkesztőségének állásfoglalását az ügyben, hiszen őket is megalázták. Érdeklődéssel várom az időszerű lapszámot, hogy lesz-e élménybeszámoló, e rendezvénnyel kapcsolatos cikk benne? Egyáltalán említésre kerül-e a téma, vagy csendben maradnak?
Utószó
Áprilisban volt egy másik hasonló rendezvény, nem ennek a brigádnak a szervezésében, ahová mindenféle levelezgetés, és eredményjelentési kötelezettség nélkül kapott az Akvárium Múzeum sajtóbelépőt, nem is egyet — kettőt is. Amikor ellátogattam a helyszínre a szervező személyesen fogadott. Úgy látszik, hogy azért vannak még urak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Srácok a hátsó sorokban

Megmondom őszintén — bár a legtöbben tudjátok — nem kedvelem a TerraPlázát. Azonban Horribile dictu: ki kellett mennem a mostanira. Ahogy az...