2016. április 25., hétfő

Dr. Szita Géza Tanár úr recenziója a könyvremől

Dr. Szita Géza Tanár úr recenziója a könyvről:

„Dezse Tibor: AQUARIUM MÚZEUM
Az ember ősidők óta él együtt háziasított állataival, melyeket megkülönböztetjük aszerint, hogy milyen minőségű kapcsolatot építünk velük, és mit várunk tőlük. A társállatok megismerik gazdájukat, és vágynak a törődésre, azaz nem csak az etetés iránti igényben merül ki, amit gazdájuktól elvárnak. Ilyenek a kutyák, macskák, rágcsálók, díszmadarak. Díszállatnak nevezzük azokat az állatokat, melyeket lakásban, kertben elsősorban látványukért tartanak, mivel különösebb érzelmi kötődét nem tudnak kialakítani az emberrel. Egy akvárium halai, a madárpók vagy valamelyik hüllő bár megszokhatja ki a gazdája, és hogy tőle kap enni, de a kapcsolat csak erre korlátozódik. De vannak különbségek a díszhalaknál, mert a sügérek már felismerhetik gazdájukat. A hazai akvarisztika történetében számos eredeti könyv és fordítás jelent meg és több folyóirat létezett önállóan, vagy más újsággal kombinálva. Ez a könyv az akvarisztika kezdeteitől foglalkozik nemzetközi és hazai vonatkozásokban, felölel minden fontos fejezetet, történést, eseményt, meghatározó személyiségeket az akvarisztikában.
A nosztalgiautazás a kezdetekkel az akvarisztika atyjával és a magyar gyökerekkel indul. Sokunk életében meghatározók a nyilvános akváriumok, ezeket is sorbajárjuk a szerzővel, a Victoriaháztól a Állatkert Akváriumán át a rövid életű Belvárosi Akvárium és Terráriummal bezárólag. De az új létesítmények közül ellátogathatunk Európa legnagyobb édesvízi akváriumába az Ökocentrumba és a Nyíregyházi Ócenáriumba. Megemlékezik a szerző azokról a különös emberekről, akik a városszéli tócsák környékén nyolcasokat írnak le hálójukkal. De kik is lehetnek ők? A történelemből megidézi a kezdeteket a Budapesti Aquarium és Terrárium Egyesület történetét. Felidézi az egykori akvárium-kiállítások hangulatát Rómaifürdőn, meglátogathatjuk az egykori akvarista helyeket is a régi Budapesten.
Jeles dátumhoz, 1956-hoz kötődik a Magyar Rádióban megindult Akvaristák ötperce című műsor, mely kifejezetten az akvaristák kérése alapján indult. Erről az eseményről is megemlékezik a könyv. De megjelenik a magyar akvarisztika Arcképcsarnoka Behyna Miklóstól Perényi Józseffel bezárólag, akik motorjai voltak a fejlődésnek, bemutatja a világ leghíresebb magyar akvárium fotósát Kassányi Jenőt és egy világhírűvé vált magyar filmet az akvárium lakóinak életéről, Kollányi Ágoston rendezésében. De nem maradhatnak ki az akvarista folyóiratok sem, kiemelve a legjelentősebbet az Akvárium Magazint, melynek még a 100. Jubileumi számát is bemutatja.
Bemutatja a trópusi halak magyar megmentői fejezetben a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnáziumban 2013-ban indult sikeres KLG Goodeid Project-et, mely a mexikói magashegyi fogaspontyok kipusztulás elöli megmentéséről szól, akváriumi körülmények között való tenyésztésükkel. Különleges kezdeményezés a Magyar Akvarisztikáért díj alapítása – a könyv szerzője által – mely három kategóriából áll.
Érdekes fejezet az Akvárium Múzeum, mely bemutatja az akvárium típusok, a szellőztetés, a fűtés, hűtés és egyéb technikák fejlődését gazdag képarchívummal kiegészítve. A magyar akvarisztika eseménynaptára rész 1840-el kezdődik Heller Károllyal, a magyar származású botanikussal a mexikói kadfarkú hal felfedezőjével és átível az idősíkon egészen 2015. augusztus 20-ig a debreceni Exotika kiállítással bezárólag. A könyvet a Magyarországon megjelent akvarisztikai szakkönyvek listája zárja. A szerző hatalmas mennyiségű anyagot gyűjtött enciklopédia szerű könyvéhez, melyet óriási képanyaggal egészített ki. Ha egy szakmának, vagy hobbinak nincs múltja, akkor annak nem lehet jövője sem, ezért gratulálunk a szerzőnek.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Srácok a hátsó sorokban

Megmondom őszintén — bár a legtöbben tudjátok — nem kedvelem a TerraPlázát. Azonban Horribile dictu: ki kellett mennem a mostanira. Ahogy az...