2015. október 23., péntek

Börzebojkott!

Sajnos olvastam egy hírt a legnépszerűbb közösségi oldalon: Ismét lesz valamiféle akvarisztikai börze. Elsőként a telefonom vettem észre ezt a bejegyzést, amin nem látszódott teljesen a jeles alkalomra készült plakát teljes szövege. Ahogy lenni szokott: pont a lényeget nem láttam. Éppen ezért nagyon megörültem neki, és magamban reménykedtem, hogy: talán, talán!
Aztán néhány órával később, már a „nagygépemen” kerestem meg a hirdetést, és legnagyobb sajnálatomra láthattam a plakátot teljes méretében. Elszontyolodtam, mert jól olvashatóan ott virít: belépőjegy árak.
Puff! Még egy üzleti alkalom azoknak, akiknek...
Szóval ez sem egy ingyenes börze lesz, hanem a vásáripar újabb terméke. A lényeg: Utazz oda és fizess azért, hogy elkölthesd a pénzed. A másik fő bevételi szál pedig, aki eladni akar, mert van pár hala, növénye, az is fizessen az asztalért! A szervezőknek már megérte!
Más kérdés, hogy az akvarisztikának – a magyar akvarisztikának, megéri-e!?
Annyiszor leírtam, elmondtam, feleslegesen, mindig megfogadva, hogy soha többé nem teszem, de nem bírom ki: amíg nincsenek rendszeresen akvarisztikai gyorsbörzék, ahová a vevő, az eéadó ingyen bemehet, nincs magyar hobbiakvarisztika. Amíg csakis olyan események vannak, ahol mindenért fizetni kell, azért is hogy vásárolni lehessen, nincs magyar akvarisztika. A hobbi lényege, hogy a pályatársak össze tudjanak jönni, csereberélni, beszélgetni. Mivel a régi szakköröl sincsenek már meg, nincsen hely, nincsen lehetőség a találkozókra. Erre lennének jók a kis börzék. Hétvégeken pár óra időtartamban.
Említett közösségi oldalra írt hozzászólásomban kifejtettem, erről az elképzeléseimet, persze a hagyományokhoz híven ki lett törölve. Kaptam olyan választ: Sajnos nem adják ingyen a termeket sehol sem Persze, hogy nem adják, ha meg sem próbálják, de ennek még a gondolata sem merült fel senkiben, mert pénzt kell keresni. Biztosan van sok helyen iskola, óvoda, aminek előcsarnokában, vagy egyik termében mondjuk szombaton 9-12 óráig lehetne eseményt tartani, ingyen. Biztosan vann helyi kisvállakozások, melyek támogatnák az ilyen eseményeket. Cserében egy rövid előadást mutatnának be tevékenységükről. Iskolákban lehetne diavetítéses előadásokat tartani a börze ideje alatt az akvarisztikáról, érintve a tanrendet. Nem hiszem el, hogy ne lehetne megszervezni. Persze ebből pénz nincsen, csak a munka, de hát a hobbi már ilyen. A rendezvény után pedig az eladók összedobnának egy kis pénzt a takarító néniknek, hogy a kicsepegett vizet feltöröljék. Meggyőződésem, hogy egy-egy kisebb település életébe ezek a rendezvények életet, színt vinnének, és az akvarisztikai élet is pezsdülne.
Tudom, hogy soraim semmiféle változást nem fogna előidézni. Miért is lenne úgy, amikor manapság, ha valakinek leszül a guppija és sikerült 18 db korcs egyedet felnevelni, már hírdeti úton útfélen, hogy vannak eladó halai. Elüzletiesedett világban élünk. Szar világba, és mi akvaristák is szarok vagyunk.
Semmi nem bizonyítja jobban, hogy igenis szükség lenne az ingyenes börszékre, mintsem az, hogy a már többször említett közösségi oldalon létre hoztam egy csoportot az akvarisztika tárgykörében, ahol csakis ingyen lehet felajánlani a feleslegessé vált dolgokat. Legnagyobb meglepetésemre a tagok száma nagyon nagy mértékben, és nagyon gyorsan nő: 1166 a mai létszám. A szabályok egyszerűek: nem kérünk, csak ajándékba adunk. Ennyi.
A fieztős börzéket ezért szíveskedjetek bojkottálni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Srácok a hátsó sorokban

Megmondom őszintén — bár a legtöbben tudjátok — nem kedvelem a TerraPlázát. Azonban Horribile dictu: ki kellett mennem a mostanira. Ahogy az...